Implantologji

Përfitimet e implantologjisë dentare
Ndërhyrja me implantologjinë dentare në rast të humbjes së dhëmbëve nuk është një fakt thjesht estetik: në fakt duhet ripërsëritur se edentulizmi pengon edhe procesin e tretjes, pasi mungesa e një ose më shumë dhëmbëve rrezikon bluarjen e saktë të ushqimit. Përveç kësaj, në planin afatgjatë, mungesa e disa dhëmbëve nxit resorbimin e kockave nofulla dhe mandibulare dhe ndikon negativisht në aftësitë e shqiptimit. Këto janë, pra, pasojat kryesore në fizikun tonë të edentulizmit, të cilat, siç u përmend, mund të korrigjohen me implantologji dentare.

Si bëhen implantet dentare?
Implanti dentar përfaqësohet nga një vidë (fiksture) në titan, një metal i përdorur gjerësisht në kirurgji falë faktit se është shumë biokompatibël dhe i tolerueshëm nga trupi i njeriut.
Sipërfaqja e fiksimit punohet në mënyrë të tillë që të ashpërsohet duke rritur dhe përshpejtuar osseointegrimin (përfshirja totale e implantit në strukturën kockore).
Implantet e titanit ndryshojnë në formë, diametër dhe gjatësi, do të jetë detyra e dentistit të përshtatë implantin e duhur bazuar në hetimet radiografike (3D) dhe nevojat e rastit klinik.

Një implant dentar përbëhet nga tre elementë kryesorë:
  • IMPLANT (fixture / vidë)në titan me një strukturë të ngjashme me një vidë që futet në kockë;
  • ABUTMENTStruktura e lidhjes ndërmjet protezës dhe implantit (fixture) e cila mund të jetë në: Lidhja e titanit, materiali më i njohur për ndërtimin e tyre Zirkoni, shumë estetik për shkak të metalit “të bardhë”.
  • PROTEZATKurora artificiale që zëvendëson atë natyrale, përfaqëson pjesën më të jashtme dhe estetike të dhëmbit.

Ne jemi te barabarte perballe dentistit,por dentistet mes tyre jane te ndryshem.

Vendosja e një implanti

Implantet dentare përgjithësisht futen në bazat e kockave në mënyrë kirurgjikale nën anestezi lokale, me një shkallë shumë të lartë suksesi.
Ndryshe nga sa mund të mendohet, operacioni i implantit dentar nuk është as i dhimbshëm dhe as i shtrenjtë.
Sipas nevojës, është e mundur të futet një ose më shumë implante, të zëvendësohet një dhëmb i vetëm, disa dhëmbë (proteza dentare e pjesshme) ose të gjithë dhëmbët e harkut (proteza e plotë dentare).
Fiksimi i implantit, pasi të futet dhe të osseointegrohet në bazën kockore, do të ketë funksionin e një rrënje artificiale, duke qenë në gjendje të mbështesë një kapsulë të vetme ose një urë, ose mund të veprojë si një spirancë për elementët dentarë të një harku të tërë.

Në fund të fundit, implantologjia shërben për të rikthyer estetikën, fonetikën dhe funksionin e përtypjes tek pacienti, duke shmangur një situatë malokluzioni dhe çrregullimesh në artikulacionin temporo-mandibular (ATM).
Në përgjithësi, procesi terapeutik përfshin një kohë shërimi prej 3/6 muajsh në të cilën osteointegrimi i implantit bëhet në kockë përpara se të vazhdohet me montimin e kurorës/urës ose protezës totale.

Pse preferohet implantologjia ndaj zgjidhjeve të tjera?

Protokollet moderne kirurgjikale të implantologjisë dentare lejojnë të minimizojnë traumat kirurgjikale.

Në disa pacientë të përzgjedhur është e mundur të përdoret teknika e implantit me ngarkesë të menjëhershme, e cila mundëson rehabilitimin e një ose më shumë dhëmbëve në vetëm 24 orë.

Për çdo rast specifik, mund të adoptohet një lloj i ndryshëm implanti dentar: në varësi të problemit, dentisti mund të zgjedhë një numër të ndryshëm implantesh dhe materialesh të ndryshme, gjithmonë duke marrë parasysh që të gjitha janë krejtësisht biokompatibile, duke kufizuar kështu rrezikun. të refuzimit.

Implantologjia dentare bën të mundur rivendosjen e përtypjes së saktë të pacientit pa ndihmën e strukturave protetike të lëvizshme të pjesshme ose totale: duke shmangur heqjen e vazhdueshme të protezave, rreziku i inflamacionit mund të rritet shumë dhe të eliminohet problemi i përthithjes së kockave tipike për protezat.

Zgjidhja përfundimtare: në shumicën e rasteve, ato zgjasin për një jetë pas operacionit (shkalla e suksesit është 99%)

Nëse një dhëmb i humbur nuk zëvendësohet brenda një kohe të shkurtër, dhëmbët ngjitur priren të lëvizin drejt zbrazëtirës së krijuar: edentulizmi i patrajtuar, pra, tenton të komprometojë të gjithë harkun dentar. Implantet dentare padyshim parandalojnë çdo lëvizje të dëmshme të dhëmbëve fqinjë.

https://dentalplus.al/wp-content/uploads/2022/07/dental-plus-logo-final-web.png

We are equal in front of the dentist, but the dentists between them are different.

Doctors
https://dentalplus.al/wp-content/uploads/2022/06/Implantologji-foto-random-1625x1500-8-scaled.jpg
Social Media

Visit DentalPlus on these social links.

© DentalPlus Albania. Developed by Infofix.al

© DentalPlus Albania. Developed by Infofix.al